Microsoft PowerPoint

Wat is Microsoft PowerPoint?

Microsoft PowerPoint is één van de meest bekende presentatieprogramma’s dat gebruikt wordt. Het is onderdeel van Microsoft 365. Waar in het verleden Microsoft PowerPoint voornamelijk werd gebruikt voor het laten zien van dia’s, is het met de vernieuwde technologie zoveel meer geworden. Je kunt PowerPoint voor complexe visuele informatie gebruiken om mensen een goed beeld te geven door middel van slimme 3D grafieken, statistieken, sjablonen en andere effecten.

Microsoft PowerPoint bevat veel handige functies die je kunt gebruiken om je presentatie tot leven te brengen. Zo kun je denken aan special effects, plaatjes toevoegen en geluiden aanbrengen. Een PowerPointpresentatie wordt als hulpmiddel gebruikt bij live of online presentaties in bijvoorbeeld Microsoft Teams. Tijdens het houden van de presentatie toont de spreker de dia’s met daarin steekwoorden, belangrijke grafieken of andere feitenmateriaal aan het publiek. Zo komt de boodschap van de spreker duidelijk en overzichtelijk over aan het publiek.

Snel vinden wat je zoekt via onderstaande Inhoudsopgave

Waarom kiezen voor Microsoft PowerPoint?

Microsoft PowerPoint is één van de meest uitgebreide, betrouwbare en bekendste presentatie software’s die het maken van presentaties zoveel gemakkelijker maakt. Het is een fantastisch hulpmiddel die jou in staat stelt om op een professionele manier presentaties te houden.

Eén van de belangrijkste voordelen van PowerPoint is dat het je in staat stelt om een professionele presentatie te houden. Het biedt verschillende functies om een professioneel ogende presentatie te maken. Denk hierbij aan de standaard sjablonen, indeling van dia’s, SmartArt , 3D modellen en verschillende ontwerp ideeën voor de inhoud van je dia’s. Hiernaast biedt het ook verschillende hulpmiddelen aan om je te helpen tijdens het voorbereiden van de presentatie.

Je kunt jouw presentaties makkelijk doorsturen, laten bewerken of beoordelen vanwege het feit dat je door middel van Microsoft OneDrive alle bestanden makkelijk kunt laten uploaden, zodat gemachtigden toegang hebben. Presenteren is nog nooit zo makkelijk geweest. Jij designed, jij presenteert.

Een compleet overzicht van de functies van Microsoft PowerPoint

Optimaal presenteren met Microsoft PowerPoint

Veel mensen maken PowerPoint presentaties ter ondersteuning van het verhaal dat ze willen vertellen. In de video ‘Life after death by PowerPoint’ laat Don McMillan op humoristische wijze zien welke fouten gebruikers het meest maken. Wat is een goede PowerPoint presentatie? Portalise geeft je handige tips om jouw PowerPoint presentatie maximaal te laten scoren bij je publiek.

Opbouw PowerPoint presentatie

Ken je jouw doelgroep? Hier begint het eigenlijk allemaal mee. Weet je wie straks jouw toehoorders zijn? Als je dat weet, dan kun je bepalen wat zij van jou willen weten en de doelstelling van jouw verhaal vastleggen. Daarnaast kun je ook werken aan een goede opbouw van jouw verhalen. Zodat je precies binnen de gestelde tijd jouw PowerPoint presentatie kunt afronden. Inclusief de juiste call-to-action. Denk ook na over het kennisniveau van jouw doelgroep en hoe je jouw boodschap maximaal overbrengt met de beste vormgeving.

Opzet PowerPoint presentatie

Heb je de doelgroep en doelstelling van jouw verhaal bepaald? Dan ga je verder met het verzamelen van het materiaal voor je presentatie. Zoek de inhoud bij elkaar, schrijf de tekst en zorg voor beeldmateriaal om jouw verhaal te ondersteunen. Heb je alles bij elkaar? Dan kun je aan de slag. Hoe moet een PowerPoint presentatie eruit zien? Hieronder geven we  je de meest waardevolle PowerPoint presentatietips die je daarbij helpen.

Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken met je presentatie!

Je krijgt maar één kans om je goed te presenteren voor de mensen in de zaal. Zorg er dus voor dat je die kans zo goed mogelijk benut en kom professioneel over. Het is zonde van jouw tijdsinvestering  als mensen wegdromen tijdens jouw verhaal en het doel van jouw presentatie missen.

10 tips & tricks om nog beter te presenteren met Microsoft PowerPoint!

Tip 1 Teveel informatie op een dia

Teveel informatie op een dia is de meest voorkomende fout in een PowerPoint presentatie. Het nut van PowerPoint bestaat erin ideeën duidelijk over te brengen en de woorden beknopt te ondersteunen.

Maar dat wordt moeilijk als de presentatie overladen is met zinnen, cijfers en statistieken. Gebruik nooit meer dan zes opsommingstekens en per regel niet meer dan zes woorden (liever nog minder). Deel uitgebreide cijferinformatie als een apart document uit.

Tip 2 Gebruik zo weinig mogelijk kleuren in de tekst in PowerPoint

Bij gebruik van meerdere kleuren vragen toeschouwers zich af wat de betekenis is van de verschillende kleuren en verdwijnt de aandacht. De regel is niet meer dan twee kleuren per dia en niet meer dan drie kleuren per presentatie. Het beste is natuurlijk om de kleuren te laten overeenkomen met de kleuren van jouw huisstijl.

Tip 3 Wees consistent in de presentatie layout

De grootste fout die we vaak zien, is het rommelig opmaken van dia’s. Gebruik hetzelfde lettertype, -groottes en kleuren door de hele presentatie heen. Kies ook zoveel mogelijk voor dezelfde layout. Hoe? Door bijvoorbeeld de foto’s op dezelfde plaats te zetten en even groot te maken door de presentatie heen. Houd de opzet van het PowerPoint sjabloon zo rustig mogelijk. Dit levert je meer aandacht op voor het verhaal dat je vertelt.

Als je PowerPoint opend en een nieuw bestand wil aanmaken krijg je de keuze om een sjabloon, ook wel template genoemd, te gebruiken. Als je zelf nog niet zo vaardig bent om zelf templates te maken, is dit een goed vertrekpunt voor je presentatie. Je kan ook kijken op de volgende link: PowerPoint sjablonen

Tip 4 Teveel dia’s met bulletpoints maken een PowerPointpresentatie voorspelbaar en saai

Wissel daarom dia’s met bulletpoints af met dia’s waarop grote afbeeldingen staan die jouw verhaal ondersteunen of een dia met daarop alleen een quote. Zorg dat je de feiten uit je hoofd kent en niet van de dia’s hoeft op te lezen. Zo blijft je verhaal interactief en voorkom je dat mensen afdwalen.

Tip 5 Liever veel beelden waar je het verhaal bij vertelt dan veel tekst

Mensen zijn visueel ingesteld, beelden kunnen jouw verhaal sterk ondersteunen. Door minder tekst te gebruiken, gaan mensen beter naar je verhaal luisteren. Een grote afbeelding die je tijdens je verhaal toont zal jouw verhaal alleen maar versterken. Je zult zien dat jouw doelgroep jouw verhaal beter herinnert na afloop van de presentatie.

Je kan gemakkelijk eigen foto’s die je met je smartphone hebt gemaak invoegen in je PowerPoint presentatie via Microsoft OneDrive.

Tip 6 Voeg eens een lege slide toe

Wil je de aandacht van jouw publiek even op jezelf vestigen? Omdat je iets belangrijks wilt vertellen? Of omdat je vragen wilt stellen? Voeg dan eens een zwarte slide toe aan jouw PowerPoint presentatie. Dit is gewoon een slide met een zwarte achtergrond. Zet ook altijd zo’n slide aan het eind van de presentatie om te voorkomen dat je na de laatste klik terug in het programma PowerPoint komt. Dat is een afknapper van jewelste en haalt de kracht uit de call-to-action die je aan het einde van je presentatie brengt.

Tip 7 Beperk het gebruik van animaties in PowerPoint

Tekstfragmenten die de pagina komen binnenzweven; letters die stuk voor stuk in een titelbalk vallen en nog veel meer: PowerPoint biedt een breed scala aan animatiemogelijkheden. Ga voorzichtig om met het gebruik van animaties in jouw presentatie. Niet ter zake doende animaties zijn leuk voor een keer (bijvoorbeeld op de openingsdia), maar dodelijk vermoeiend op den duur.

Tip 8 Zorg voor voldoende contrast in je slides

Voor presentaties op een groot scherm is een donkere achtergrond met een lichte letter het meest geschikt. Vermijd een witte achtergrond met zwarte letters; het publiek kan hier niet lang naar kijken. Wat je ook kunt doen, is elementen op jouw dia aanbrengen die de witte achtergrond voor een deel afdekken zodat het allemaal minder hard overkomt. Wanneer letters en achtergrond bijna dezelfde kleur hebben, dan is het contrast te laag tussen die twee. Dat maakt jouw presentatie onleesbaar.

Tip 9 Gebruik een PowerPoint template in jouw eigen bedrijfsuitstraling

Maak of laat een template in jouw eigen huisstijl maken. Op die manier laat je jouw huisstijl terugkomen in de presentatie, dat zorgt voor een professionele uitstraling en herkenning. Mensen die jouw presentatie gezien hebben gaan misschien wel jouw website bezoeken, vragen een visitekaartje, willen meer informatie of een offerte van je ontvangen. Het beste is om alles dan goed op elkaar af te stemmen, dat straalt vertrouwen uit.

Tip 10 Bereid je voor op onverwachte technische tegenslag

Niets is zo erg als dat je jouw presentatie niet kunt afspelen en je alles zonder ondersteuning moet overbrengen. Vraag van te voren na welke apparatuur beschikbaar is om jouw presentatie op te vertonen. Probeer de presentatie vooraf uit, het liefst als de zaal nog leeg is. Zorg ervoor dat je een backup bij je hebt, bijvoorbeeld door jouw presentatie op je computer en een losse USB stick mee te nemen. Zet een eventuele schermbeveiliging van jouw computer uit zodat het beeld niet wegvalt tijdens je verhaal. In geval van uiterste nood: houd afdrukken bij de hand als de techniek je in de steek laat.

Tip 11 Sneltoetsen in Microsoft PowerPoint gebruiken

Als je de tijd wilt nemen om een mooi design te maken van je PowerPoint presentatie, dan is het handig om te weten dat er hartstikke veel snelkoppelingen gebruikt kunnen worden om de tijd zo goed mogelijk te benutten.

Tip 12 Visualiseer data in PowerPoint met grafieken en diagrammen

Het visualiseren van data is een belangrijke aspect voor het tot uiting laten komen van je presentaties. Het schept duidelijkheid en laat direct zien waar bepaalde data voor staat. Een prettige manier om dit te doen is via onderandere staafdiagrammen en grafieken. Dit zorgt ervoor dat in een oogopslag duidelijk is hoe de data in elkaar steekt.

Om een grafiek in te voegen klik je op invoegen > grafiek (het dropdownmenu geeft je keuze uit het ontwerp dat je kan gebruiken) > De grafiek of diagram wordt in je document geplaatst. > Excel opend zich automatisch. > Voor hier je data in en klik op opslaan. > De grafiek in Outlook past zich automatisch aan aan jouw ingevoerde data.